UN POC D’HISTORIA

2006

A l’estiu de 2006 es va celebrar la primera edició de la Gran Migjornale i va ser la primera mostra artística que va convertir tot un poble en un espai d’exposició. Durant els dies 13 ¡ 14 d’Agost es van reunir una trentena d’artistes locals o amb relació amb el poble dels més variats estils i tendències. El recorregut artístic ocupava espais singulars com cases particulars, els patis, l’església, la biblioteca, la peixateria… El poble sencer va rebre milers de visitants durant els dos dies per celebrar el que va ser un dels esdeveniments més importants de l’estiu a Menorca i, sense cap mena de dubte, en l’acte cultural més gran de la historia d’Es Migjorn Gran. A la seva primera edició l’èxit ja va ser total, passant a ser imitada en altres poblacions amb actes similar.

 

 2008

La segona edició es va fer el 16 i 17 d’Agost de l’any 2008. Va ser una biennal molt més amplia i va aconseguir batre rècords de participants: en tan sols dos dies prop de 6000 persones van passar per Es Migjorn Gran. Entre elles, personalitats com l’ aleshores ministra de cultura espanyola Mercedes Cabrera, el cap de l’oposició -i posteriorment batlle- de l’Ajuntament de Barcelona Xavier Trias, així com altres autoritats insulars i diferents politics i artistes que estiuegen a l’illa. El nombre d’artistes que varen exposar va arribar a 48, molts mes que en la primera edició. Es van poder veure pintures, fotografies, ceràmiques, muntatges, projeccions i il·lustracions entre altres disciplines artístiques. La llista de llocs públics oberts també es van ampliar i com a novetat es va crear un grup de voluntaris que donaven informació als visitants.

L’actor Alex Brendemühl, protagonista entre altres moltes pel·lícules de “Las dos vidas de Andrés Rabadan” o “En la ciudad” i recentment guardonat amb el Premi Gaudí al millor actor, va inaugurar la mostra. La família Brendemühl està estretament vinculada al poble, on l’actor ha passat els estius des de petit.

 

 2010

Els actes de la tercera edició es van encetar amb una masterclass d’aquarel·la a l’aire lliure impartida pel reconegut Brian Smith i aquesta vegada va ser l’actor migjorner Àlvar Triay, conegut sobretot a ses illes per la seva participació a “Llàgrima de Sang”, qui va fer una emotiva presentació de la tercera edició de la Gran Migjornale 2010, celebrada els dies 14 i 15 d’Agost, davant de les autoritats i del nombrós públic que s’havia reunit a la plaça de l’Església. Es va comptar amb més de 50 espais expositius entre cases particulars i espais públics. També es van ocupar les places i carrers amb actuacions per amenitzar els fosquets: amb l’ajuda de Sa Xaranga els fillets pintaven el logotip de la mostra, es van poder escoltar peces de musica clàssica interpretada pels violinistes Ian Jewel i Carol Slater, Brian Smith també va fer una demostració en directe de pintura a l’aquarel·la, els germans Taltavull van fer una petita mostra de dansa contemporània, un grup d’artistes a càrrec deVincent Russell i Maria Sanlley pintaven el nu femení d’una model al carrer, el grup La Fabricacreava un mural, la companyia teatral Volandandos va fer una representació… Finalment es va encarregar la creació d’un curtmetratge al director i realitzador Miquel Bosch Valero per recollir l’experiència que viu el poble i els artistes implicats durant els preparatius i els dies en que es celebren. Posteriorment aquest va ser editat en DVD i presentat a Menorca i a Barcelona.

 

A partir de llavors la Gran Migjornale es va consolidar com la gran cita de l’Art a Menorca, celebrant-se cada dos anys amb grans èxits de públic i de participació dels més grans artistes vinculats amb Menorca.